Informatie gestuurde veiligheidProjectSmartcity-Smartsociety

Tweedaagse workshop ProSPeReS succesvolle mix theorie en praktijk

By 4 november 2021No Comments
Prosperes-workshop-2021

Hoe tillen we het beschermingsniveau van gebedsplaatsen in de verschillende EU-landen naar een hoger niveau? Deze vraag stond centraal tijdens de tweedaagse workshopbijeenkomst van het project ProSPeReS op woensdag 29 en donderdag 30 september in Eindhoven. Aan dit Europese project nemen 18 partijen uit 6 verschillende landen deel. Sinds de start van het project afgelopen juni was de bijeenkomst in Eindhoven het eerste moment waarop de deelnemende partijen aan het consortium live met elkaar om de tafel zaten.  

ProSPeReS staat voor Protection System for large gatherings of People in Religious Sites en is een tweejarig project gericht op het beschermen van gebedsplaatsen in de EU. De basis voor dit project is gelegd in Eindhoven. Wetenschappers, veiligheidsdeskundigen en openbare diensten, zoals politie en religieuze instellingen (Poolse Katholieke Kerk, Grieks-Orthodoxe Kerk en Pools Joodse Gemeenschap) werken in dit project intensief samen. “Na maanden online met elkaar samen te hebben gewerkt, konden we eind september eindelijk een live bijeenkomst organiseren”, vertelt Anna van der Stok, projectleider vanuit stichting DITSS. “Aan deze tweedaagse workshopbijeenkomst namen 23 deelnemers deel. Zij waren afkomstig uit 12 van de 18 deelnemende partijen en uit 4 verschillende landen. Een aantal deelnemers woonde de bijeenkomst online bij.”

Dimensies van criminaliteit
De eerste workshopdag startte met een presentatie van DITSS medewerker en opsporingscriminoloog Vivian Gravenberch. Zij schetste in een algemene korte helikopterview ‘de vier dimensies van criminaliteit’. Het doel van dit overzicht was het in kaart brengen van de context waarin criminaliteit voorkomt. “Door een beter begrip van de psychologische-, scociologische- en omgevingscontext waarin criminaliteit voorkomt, kan men zich beter verdedigen tegen allerlei soorten van criminaliteit”, legt de opsporingscriminoloog uit. “In het project ProSPeReS ligt de nadruk op hoe de verantwoordelijken binnen gebedshuizen zich beter kunnen verdedigen tegen terroristische dreigingingen. Maar door zich tegen dit type dreiging te beveiligen, beschermen gebedshuizen zich tegelijkertijd ook tegen andere vormen van criminaliteit.”

Bezoek Fatih Moskee en Catharinakerk
Na de voordracht van Gravenberch ging een vertegenwoordiger van KEMEA, Center for Security Studies, in op de planning van een continue beveiliging. Ook kwam de door DG HOME ontwikkelde Vulnerablility Assessment Tool (VAT) aan bod. Met de theorie in het achterhoofd, brachten de deelnemers vervolgens een bezoek aan twee gebedshuizen in Eindhoven: de Fatih Moskee en de Catharinakerk. In deze gebedshuizen deden zij de nodige inspiratie op voor het invullen van de Vulnerability Assessment Tool.

Vulnerablility Assessment Tool
Tijdens de tweede workshopdag werkten de deelnemers in twee groepen verder aan de theorie achter de VAT om vervolgens de tool in te vullen op basis van een scenario locatie (fictieve locatie). De volgende stap in het ProSPeReSproject is de organisatie van lokale workshops in gebedshuizen in Polen en Griekenland waarbij deze tool wordt ingezet om de security realtime in kaart te brengen.

Verbinder
Anna van der Stok, projectleider bij DITSS, blikt na twee intensieve dagen tevreden terug: “Mede dankzij de lokale organisatie door Tinus Kanters en de kennisbijdrage van Vivian Gravenberch is deze workshop een groot succes geworden.” Vivian Gravenberch voegt daaraan toe: “Anna is een enorme verbinder. In tijden waarin mensen steeds meer uit elkaar groeien en in een project waar juist die verbinding tussen religieuze stromingen zo enorm belangrijk is, is Anna een onmisbare kracht om dit project te laten slagen.”