Nederland heeft veel mooie wegen om te ontdekken. Ga op avontuur en geniet van de prachtige natuur. In ons land vind je pittoreske dorpjes, oude plekken en adembenemende natuurgebieden.

Wij hebben de top road trip routes voor jou uitgekozen. Je kunt genieten van schitterende autoritten en onvergetelijke avonturen beleven.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • De Hunebed Highway N34 loopt door Drenthe en is 60 kilometer lang. Je vindt er 47 van de 53 Drentse hunebedden, prachtige natuur en recreatiegebieden.
  • De Mergellandroute voert je langs Zuid-Limburg en is 112 kilometer lang. Hoogtepunten zijn het drielandenpunt en Klooster Wittem.
  • De roadtrip langs de Deltawerken gaat door Zeeland en Zuid-Holland en is 390 kilometer. Je ziet 13 Deltawerken en kunt er vogels spotten en duiken.
  • Een autotocht langs de Elfstedentocht is 216 kilometer en gaat onder meer langs Sneek en Sloten. Je ziet het Friese landschap en de Waddenzee.
  • De Sallandroute is 110 kilometer en loopt door Salland. Je ziet onder meer de Sallandse Heuvelrug en Vechtgebied.

De Mooie Autoroutes in Nederland

In Nederland liggen prachtige autoroutes te wachten om ontdekt te worden. Hou je van road trips of wil je mooie landschappen zien? Er is voor ieder wat wils. Je kunt kiezen uit bestaande routes, zoals die van de ANWB. Of stippel je eigen weg uit. Denk eens na over een elektrische auto. Zo geniet je niet alleen van de natuur, maar ben je ook duurzaam bezig.

Deze autoroutes laten je rustige en mooie plekken van Nederland zien. Denk aan Limburgse heuvels, Flevolandse polders of historische steden. Voor elke wens is er een perfecte autoroute.

“De autoroutes in Nederland bieden de perfecte gelegenheid om de mooie natuurgebieden van ons land te ontdekken en te genieten van een ontspannen road trip avontuur.”

Elke route in Nederland heeft iets speciaals te bieden. Van de heidevelden van Veluwe tot de meren van Friesland. Neem bijvoorbeeld de Hunebed Highway. Deze route komt langs 47 van de 53 Drentse hunebedden. Of de Mergellandroute in Limburg, met het drielandenpunt en klooster Wittum.

Je kunt ook je eigen route plannen. Gebruik een navigatiesysteem om de weg te vinden. Stop waar je wilt om te genieten van historische steden, gezellige dorpjes of mooie natuur.

Een mooie autoroute rijden in Nederland? Een goede planning is belangrijk. Denk aan de afstand, de bezienswaardigheden onderweg en de plekken waar je wilt stoppen. Zo wordt jouw road trip onvergetelijk.

Samenvattend heeft Nederland schitterende autoroutes. Het maakt niet uit of je een bestaande route kiest of je eigen weg gaat. Een road trip in Nederland is altijd bijzonder. Ontdek de pracht van ons land en denk aan duurzaamheid met een elektrische auto.

Toeristische Autoroutes in Nederland

Ontdek Nederland op een unieke manier door een toeristische autoroute te volgen. Er zijn vele routes die je de ‘highlights’ van het land laten zien. Denk aan de mooie natuur en de rijke geschiedenis. Je ziet dorpen, historische bouwwerken en waterwerken. Voor ieder wat wils dus.

Hunebed Highway

De Hunebed Highway is echt een aanrader. Het is een 60-kilometer lange route van Zuidlaren naar Coevorden. Je ziet er 47 van de 53 hunebedden. Dit zijn prehistorische grafmonumenten. En je rijdt door het mooie Geopark de Hondsrug.

Elfstedentocht met de auto

De Elfstedentocht kun je ook met de auto rijden. Dit is een 216 kilometer lange route langs Frieslands 11 steden. Je ziet plaatsen zoals Sneek en Harlingen. Ook kom je langs de Friese Meren en historische steden.

Roadtrip langs de Deltawerken

De Deltawerken zijn wereldberoemd en belangrijk voor Nederland. Je rijdt 390 kilometer en ziet 13 waterkeringen. Vergeet niet te stoppen bij Zeeuwse stranden en natuurgebieden.

AutorouteLengte
Hunebed Highway (N34)60 km
Mergellandroute112 km
Roadtrip langs de Deltawerken390 km
Elfstedentocht met de auto216 km
Sallandroute110 km
Zeebodemroute168 km
Heuvelrugroute91 km

Naast de genoemde routes zijn er nog veel meer in Nederland. Van historische routes tot merenroutes. Elke route past bij bepaalde interesses. Klaar voor avontuur? Ga op pad!

Deltawerken

Hunebed Highway N34

Ken je de Hunebed Highway? Deze route, ook wel de N34 genoemd, gaat van Zuidlaren naar Coevorden. Het is ongeveer 60 kilometer lang. Wat zo bijzonder is aan deze weg, is dat je langs 47 van de 53 Drentse hunebedden komt. Deze hunebedden, ook wel dolmens genoemd, zijn oude stenen bouwwerken. Ze stammen uit de prehistorie en vertellen ons veel over hoe onze voorouders leefden.

Als je over de Hunebed Highway rijdt, kijk je je ogen uit. Je ziet prachtige natuur en mooie landschappen. De route gaat door het Geopark de Hondsrug, het enige UNESCO Global Geopark in Nederland. In dit geopark kun je heerlijk wandelen of fietsen. Je geniet van de stilte en de schoonheid van de natuur.

Aantal hunebeddenGemeente
1-5Tynaarlo
6-9Noordenveld
10-11Assen
12-13Aa en Hunze
14, 16-19, 47Borger-Odoorn
20-23Coevorden
24-25Emmen
26-29Hoogezand-Sappemeer
30-34Slochteren
35-39Stadskanaal
40-46Vlagtwedde
48-53Westerveld

Aanbevolen Routes

Wil je meer zien langs de Hunebed Highway? Er zijn diverse routes en bezienswaardigheden te ontdekken. De route van Ruinen-Kamp Westerbork-Assen is erg populair. Deze brengt je langs historische plekken, zoals Kamp Westerbork. Voor wie van natuur houdt, is de Assen-Veenhuizen-Frederiksoord-Wasperveen ideaal.

Ben je een wandelaar? Probeer dan het Diever wandelpad. Deze route neemt je mee langs mooie plekken, zoals het Drents-Friese Wold. Fietsers kunnen genieten van de fietsroute rond Dwingelerveld. Deze 27 kilometer lange route gaat door het grootste natte heidegebied van West-Europa.

Wil je de Hunebed Highway ten volle ervaren? Dan kun je de GPX-routebestanden downloaden voor de verschillende routes. Zo ben je goed voorbereid voor een fantastische rit door dit gebied.

Mergellandroute

De Mergellandroute is een mooie weg door Limburg. Het start en eindigt in Maastricht en is 121,6 kilometer lang. Het is dé manier om Limburgs landschap te ontdekken, met al zijn natuur en bezienswaardigheden.

Je ziet prachtige plekken, zoals Kasteel Wittem en Gulpen. Het landschap met groene weilanden en heuvels is een lust voor het oog.

Onderweg kunnen bij kasteel Mheer en het Vijlenerbos stoppen. Beide plekken hebben veel te bieden, met hun architectuur en wandelpaden.

Je kunt onderweg ook genieten van Limburgs eten. Er zijn veel cafés en restaurants waar je terecht kunt voor iets lekkers.

De route is geliefd bij auto’s, scooters, motors en fietsen. Dit betekent dat je de route goed kan aanpassen aan wat jij leuk vindt en makkelijk vindt.

Tips voor overnachting en verblijf

Wil je langer blijven? Er zijn fijne plekken om te overnachten. Hotel Gerardushoeve en Hotel de Zevende Heerlijkheid zijn erg goed en mooi. Ze bieden comfort en ontspanning.

Maastricht is een leuke stad om te bezoeken voordat je op pad gaat. Townhouse Maastricht is een goed hotel om te verblijven. Het is stijlvol en gezellig.

Huur een auto en verken de Mergellandroute. Ontdek kasteel Wittem en de mooie Limburgse heuvels. Laat je verrassen door de vele bezienswaardigheden onderweg.

Limburgse heuvellandschap

Roadtrip langs de Deltawerken

Ervaar de Deltawerken op een onvergetelijke manier in Zeeland en Zuid-Holland. Je ontdekt indrukwekkende waterprojecten en mooie natuurplekken. Met in totaal 249 kilometer reizen en 3 uur en 15 minuten rijden, dit is een reis vol techniek en natuur. Ideaal voor een rit met de elektrische Polestar 2.

Roadtrip langs de Deltawerken

Je ziet tijdens jouw trip beroemde Deltawerken, waaronder de Oosterscheldekering. Deze grote stormvloedkering is prachtig gemaakt en geeft uitzicht op de Noordzee. Vergeet niet te stoppen bij Deltapark Neeltje Jans. Daar leer je over de geschiedenis en functies van de Deltawerken.

De reis biedt meer dan alleen techniek. Geniet van de mooie Zeeuwse stranden en landschappen. Bezoek de kust en ontspan op de brede zandstranden. Ontdek de prachtige natuurgebieden zoals de Westerschelde en de Oosterschelde. Deze roadtrip mixt cultuur, natuur en avontuur perfect.

Voor de liefhebbers van waterbouw en natuur is deze tocht een must. De elektrische Polestar 2 heeft een bereik van 440 kilometer, wat genoeg is voor deze reis. Maak je klaar voor een avontuur met technische wonderen en schitterende uitzichten.

RouteAfstandRijtijd (elektrische auto)
Roadtrip langs de Deltawerken249 kilometer3 uur en 15 minuten

Elfstedentocht met de auto

De Elfstedentocht staat wereldwijd bekend om het schaatsen. Maar het is ook prachtig om de tocht per auto af te leggen. De route is 216 kilometer lang en leidt langs alle elf steden van Friesland.

Je komt door steden als Sneek, Harlingen, en Leeuwarden. Dit is een unieke kans om te genieten van natuur en geschiedenis.

Met de auto ontdek je het Friese landschap en de Friese Meren. Langs de weg zijn historische steden te zien, waaronder het start- en eindpunt Leeuwarden. In Leeuwarden kun je comfortabel overnachten in bijvoorbeeld het Notiz Hotel Leeuwarden.

Sneek is de eerste stad op de route en staat bekend om watersport en de Sneekweek. Zorg dat je het Elfstedenbruggetje ziet, een beroemde plek onderweg.

Harlingen, Franeker, en Dokkum mogen niet ontbreken. Deze steden hebben elk unieke bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Jopie Huisman Museum en het Eerste Friese Schaatsmuseum.

In plaats van met de auto kun je de Elfstedentocht ook per camper doen. Zoals schaatsers een stempel halen, kun jij verblijven op campings of in de natuur.

Bezoek in elke stad de fonteinen en zorg voor een goede autoverzekering. Weet dat de tocht ongeveer 200 kilometer lang is. Misschien wil je meer tijd nemen om Friesland te ontdekken of de tocht uit te breiden naar de Waddeneilanden.

Elfstedentocht met de auto

De Elfstedentocht met de auto biedt een rijke roadtrip-ervaring. Het is perfect voor natuur- en geschiedenisliefhebbers. Ga op pad en ontdek het mooiste van Friesland.

StatistiekenCijfers
Lengte van de Elfstedentocht route216 kilometer
Aantal keer dat de Elfstedentocht is verreden15 keer
Aantal steden op de Elfstedentocht route11 steden
Beste timing om de Elfstedentocht met de auto te rijdenApril tot mid-oktober

Sallandroute

De Sallandroute is een autoroute van 110 kilometer lang. Je rijdt door het mooie Sallandse landschap. Langs de route zie je de Sallandse Heuvelrug, het Vecht- en Reggegebied, en de IJssel uiterwaarden. Het is perfect om de prachtige natuur van Salland te verkennen.

Deze route staat bekend om zijn gevarieerde landschappen. Je ziet groene natuur met heuvels, oude stadjes en mooie natuurgebieden. Het is ideaal voor natuurwandelingen, vooral in het Sallandse Heuvelrug gebied.

Belangrijke bezienswaardigheden en activiteiten langs de Sallandroute:

  1. Landgoed Vilsteren heeft 5 wandelroutes. Je kunt zo de natuur van Salland ontdekken.
  2. Kasteel Eerde is een oud kasteel. Bezoek en ontdek de geschiedenis.
  3. Molen de Star is open op zaterdagen. Kom de techniek bewonderen.
  4. Blauw Busje biedt campers voor roadtrips aan.
  5. Camping De Houtwal geeft korting bij boeking via Blauw Busje. Het is een perfecte plek om te ontspannen.

Leuke extra tip: Boek een picknick bij Blauw Busje voor een heerlijke pauze.

Stop bij Grand Café De Fabriek in Dalfsen voor koffie of lunch. Het biedt uitzicht op de Vecht. Een bezoek aan De Kas van Kaat is ook een leuke dagtrip.

Huur een oldtimer Volkswagenbus of camper via Blauwbusje.nl. Dit is perfect voor dagtochten of langere avonturen. Ontdek het prachtige landschap van Salland en geniet van de natuur en bezienswaardigheden langs de weg.

Zeebodemroute

De Zeebodemroute is een ronde van 168 kilometer. Het gaat door de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. We reizen door gebieden die eerst door mensen zijn gemaakt, nu overgenomen door de natuur. We zien veel mooie plekken, zoals het Urkerbos, Waterloopbos, en Natuurpark Lelystad.

Een van de speciale plekken op deze route is de Marker Wadden. Het is een nieuw natuurparadijs in het Markermeer. Het is goed voor vogels en heeft een bijzonder ecosysteem. Het voelt als een andere wereld, vol rust en schoonheid.

Marker Wadden

We reizen van door mensen gemaakte naar natuurlijke landschappen. De route gaat door de Noordoostpolder, dat ooit zee was. Het is interessant om te zien hoe de natuur hier langzaam terug komt.

De Zeebodemroute is een van de Endangered ANWB-routes die in die periode uitkwam. Het is de 25e route en laat ons de mooie natuur van Nederland zien.

Flevoland ontstond in 1986 en is 1.412 km2 groot. Er wonen ongeveer 423.021 mensen (in januari 2020), verdeeld over zes gemeenten. De Zeebodemroute laat de unieke landschappen van deze provincie zien.

Belangrijke feiten over de Zeebodemroute:

Lengte van de route168 kilometer
Begin- en eindpuntNoordoostpolder en Oostelijk Flevoland
Hoogtepunten onderwegUrkerbos, Waterloopbos, Natuurpark Lelystad, Marker Wadden
Type routeRondreis
KenmerkenOvergang van man-made landschappen naar natuurlijke omgeving
Publicatienummer25

De Zeebodemroute is een geweldige ervaring. Het toont de overgang van door mensen gemaakt naar puur natuur. Het is een fantastische route om met de auto te verkennen.

Heuvelrugroute

De Heuvelrugroute is een prachtige autotocht van ongeveer 91 kilometer. Je rijdt door de Utrechtse Heuvelrug, startend in Bunnik. Onderweg verken je mooie plekken zoals de Kaapse Bossen en het Henschotermeer.

Je geniet van rust en stilte in de natuur. De Utrechtse Heuvelrug biedt ook perfecte plekken voor natuurwandelingen.

Je komt langs bijzondere plekken zoals kastelen en paleizen. Een voorbeeld is de Pyramid of Austerlitz. Ook kan je het Nationaal Militair Museum bezoeken.

“De Pyramid of Austerlitz werd in slechts 27 dagen gebouwd door Franse soldaten tijdens de Franse bezetting van Nederland in 1804.”

Voor maar €3,50 mag je de Pyramid of Austerlitz beklimmen. Dit geeft je een geweldig uitzicht. Paleis Soestdijk is ook dichtbij de route en zeker een bezoek waard.

Prinses Beatrix verblijft bij Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Je kunt hier het kasteel helaas niet van binnen zien, maar het is wel indrukwekkend.

Slot Zeist is een prachtig kasteel uit de zeventiende eeuw. Het wordt gebruikt voor verschillende evenementen. Een bezoek is de moeite waard.

Het is lastig om de Utrechtse Heuvelrugroute te volgen zonder goede aanwijzingen. Gebruik GPS om de route goed te kunnen rijden.

Accommodaties en stops

Zoek je een slaapplek langs de Heuvelrugroute? RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn is perfect. Na een dag vol avontuur kun je hier tot rust komen.

Een tussenstop in het dorpje Lage Vuursche is ook een goed idee. Maak een wandeling en proef de sfeer.

AfstandBezienswaardigheden
0 kmBunnik (startpunt)
13 kmPyramid of Austerlitz
24 kmPaleis Soestdijk
29 kmKasteel De Hooge Vuursche
41 kmLage Vuursche
51 kmSlot Zeist
61 kmBoswachterij Leersum
70 kmBoswachterij Austerlitz
73 kmVliegbasis Soesterberg
80 kmHenschotermeer
91 kmEindpunt

Ontdek de Utrechtse Heuvelrug met de Heuvelrugroute. Het is een onvergetelijke rit vol natuur en historie.

Conclusie

In Nederland vind je veel mooie road trip routes. Ze leiden je door prachtige natuurgebieden en langs historische steden. Kies je voor de Hunebed Highway, de Elfstedentocht of de route van de Deltawerken, overal is er veel te zien.

Je zult ongelooflijke natuur zien en fantastische herinneringen maken. Dit alles tijdens je road trip door Nederland.

Deze trips laten je Nederland op een unieke manier ontdekken. Van mooie natuurgebieden tot oude steden, iedere route heeft iets bijzonders te bieden.

Houd je van wandelen in de natuur? Of ontdek je liever historische schatten in de steden? Misschien geniet je wel het meest van de open weg. In Nederland vind je altijd wat je zoekt.

Dus, maak je klaar voor een avontuur langs de Nederlandse road trips. Je zal natuurschoon zien, prachtige gebouwen bewonderen en verbaasd zijn over de diversiteit van Nederland.

Stap in je auto, volg de weg en ontdek de mooiste plekken van Nederland. Een road trip om nooit te vergeten ligt voor je.

FAQ

Wat zijn de beste road trip routes in Nederland?

Nederland heeft prachtige autoroutes. Je komt langs mooie natuurgebieden en historische steden. Enkele populaire routes zijn de Hunebed Highway, de Elfstedentocht en de Deltawerken.

Kan ik mijn eigen route uitstippelen voor een road trip in Nederland?

Ja hoor, je kunt je eigen route plannen. Zo bezoek je plekken die jij echt wilt zien.

Is het mogelijk om tijdens een road trip in Nederland met een elektrische auto te rijden?

Ja, zeker! Rijden met een elektrische auto kan prima in Nederland. Het is goed voor het milieu. En je vindt overal oplaadpunten.

Wat zijn toeristische autoroutes in Nederland?

Speciale autoroutes in Nederland leiden je langs bekende plekken. Voorbeelden zijn de Hunebed Highway, de Elfstedentocht en de Deltawerken.

Wat is de Hunebed Highway N34?

De Hunebed Highway, ook wel N34, is zo’n 60 kilometer lang. Je vindt er 47 hunebedden. Dit is erg leerzaam over de geschiedenis.

Wat is de Mergellandroute?

De Mergellandroute duurt 112 kilometer. Hij begint en eindigt in Maastricht. Tijdens de tocht zie je prachtig Limburgs landschap.

Welke bezienswaardigheden kom ik tegen tijdens een roadtrip langs de Deltawerken?

Bij de Deltawerken zie je de Oosterscheldekering en de Maeslantkering. Er is ook Deltapark Neeltje Jans. En je geniet van de zeelandse stranden en natuur.

Is de Elfstedentocht ook een mooie route om met de auto te rijden?

Zeker, de Elfstedentocht is bekend van het schaatsen. Maar het is ook een mooie route met de auto. Je ziet alle steden van Friesland.

Wat is de Sallandroute?

De Sallandroute is 110 kilometer lang. Hij gaat door Salland. Je ziet de mooiste natuur en kunt wandelingen maken.

Wat is de Zeebodemroute?

De Zeebodemroute is 168 kilometer lang. Je rijdt door de Noordoostpolder en Flevoland. Onderweg ontdek je bijzondere plekken, zoals het Marker Wadden.

Wat is de Heuvelrugroute?

De Heuvelrugroute is 91 kilometer lang. Je gaat door Utrechtse Heuvelrug. Onderweg zijn er mooie plekken om te wandelen.

Welke mooie road trip routes zijn er in Nederland?

In Nederland vind je veel mooie road trips. Kies bijvoorbeeld de Hunebed Highway, de Elfstedentocht of een route langs de Deltawerken. Je ontdekt prachtige natuur en steden in Nederland. Een road trip in Nederland zorgt voor onvergetelijke momenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts