ProjectSmartcity-Smartsociety

Minister Sander Dekker bezoekt ‘Inbraakvrije Wijk’ in Rotterdam

By 7 juli 2020augustus 12th, 2020No Comments

07.07.2020: Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker bracht op maandag 6 juli een bezoek aan het Fieldlab Rotterdam in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Fieldlab Rotterdam maakt onderdeel uit van het programma Inbraakvrije Wijk, een van de innovatieve projecten van stichting DITSS om het aantal woninginbraken door middel van slimme technologieën drastisch terug te dringen. Tijdens zijn bezoek aan de Rotterdamse wijk Lombardijen gaven Guido Delver (programmamanager Inbraakvrije Wijk) en Leon Verver (directeur stichting DITSS) aan minister Dekker uitleg over de aanpak van het programma Inbraakvrije Wijk.

In het Fieldlab in Rotterdam wordt specifiek onderzoek gedaan naar technologie die ingezet kan worden tegen woninginbraken. In Lombardijen zijn verschillende lantaarnpalen voorzien van sensoren die beweging registreren en geluid herkennen. Deze sensoren leggen bijvoorbeeld bewegingen van mensen vast die afwijken van het normale loopgedrag. Dit wordt gecombineerd met geluidsherkenning van onder andere brekend glas. Uiteindelijk leiden deze in het geval van een ‘vreemd en afwijkend’ resultaat tot signalen waarop actie kan worden ondernomen. Zoals bijvoorbeeld de geavanceerde inzet van licht en geluid om duidelijk te maken dat de aanwezigheid is opgemerkt.

Stichting DITSS werkt in het programma Inbraakvrije Wijk samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en de gemeente Rotterdam. Naast deze vaste partners nemen ook technologiebedrijven, verzekeringsmaatschappijen, onderzoeksinstituten, woningbouwcorporaties en buurtbewoners aan dit programma deel. Het doel van het programma Inbraakvrije Wijk is drieledig: het drastisch verlagen van het aantal inbraken, het verhogen van het percentage ophelderingen en het verbeteren van het veiligheidsgevoel van de bewoners.

Voor meer informatie over het bezoek van minister Sander Dekker aan het Fieldlab Rotterdam kijk op de website ‘Inbraakvrije Wijk’.

Copyright bovenste foto: Rene Castelijn