DITSS General

Bezoek Singapore Police Force

By 16 April 2019No Comments
Inbraakvrije Wijk DITSS

Twee medewerkers van de Singapore Police Force waren 25, 26 en 27 maart te gast bij de stichting DITSS (Dutch Institute for Technology Safety & Security) en de Nationale Politie. “Vooral van het bezoek aan het Living Lab in Eindhoven en het Fieldlab in Rotterdam waren zij erg gecharmeerd”, vertelt Bart Wielders, EU-Liaison bij DITSS. “Dat gold overigens ook voor de manier waarop wij met verschillende partijen samenwerken op het gebied van technologische innovaties en veiligheid. Voor onze gasten was dit een echte eye opener.” Wielders kwam eind januari in contact met de Singapore Police Force tijdens de ‘1st INTERPOL Smart Cities an Internet of Things (IoT) Expert Meeting’ in Singapore. 56 deelnemers uit 13 landen spraken hier over de vraag hoe je van ‘Smart Cities’ ook ‘Safe Cities’ maakt. Wielders lichtte tijdens deze internationale bijeenkomst toe hoe verschillende partijen in ons land, onder de vlag van DITSS, met behulp van technologische innovaties de veiligheid proberen te verbeteren. ”Onze Singaporese collega’s waren erg geïnteresseerd in onze aanpak. Dit leidde tot een driedaags bezoek aan ons land.” Samen met Ricky Raaijmakers, projectleider bij DITSS, nam Bart Wielders twee collega’s van de Singapore Police Force drie dagen op sleeptouw. De aftrap vond plaats op het Stratumseind in Eindhoven, een straat van ongeveer 300 meter met meer dan 50 cafés en andere uitgaansgelegenheden. Door gebruik te maken van agressiedetectie sensoren en camerabeelden probeert de gemeente Eindhoven geweldsescalatie te voorkomen. Bij dit experiment met onder andere licht werken de gemeente, politie, bedrijfsleven en universiteiten nauw samen.”

Tinus Kanters, projectleider Living Lab Stratumseind, legt uit dat zo’n 20.000 bezoekers in combinatie met alcohol vaak tot de nodige agressie en incidenten leidt.

Broodje kroket Het belang van een nauwe samenwerking kwam ook duidelijk naar voren bij het bezoek aan het Fieldlab ‘De inbraakvrije wijk’ in Rotterdam. Bij dit project worden ook de inwoners van Lombardije nadrukkelijk betrokken. Met onder meer slimme lantaarnpalen moet het aantal inbraken hier drastisch omlaag. Samen met een aantal afgevaardigden van DITSS, stadsmarinier Nienke Riemersma en twee wijkagenten maakte het gezelschap op dinsdag 26 maart een rondje door de wijk. “Onze Singaporese collega’s waren vooral verbaasd over de informele manier waarop onze agenten met de wijkbewoners omgaan”, vertelt Wielders. “Na afloop van de rondleiding was er voor onze gasten een echte Hollandse lunch met natuurlijk een broodje kroket.” Robotica De uitnodiging voor een tegenbezoek aan Singapore is inmiddels binnen. “Een organisatie als DITSS kennen ze daar niet”, vertelt Wielders. “Maar wij op onze beurt zijn weer heel benieuwd naar de manier waarop zij met hun operationeel centrum de politie eenheden in het veld aansturen en hoe zij robotica bij surveillances inzetten.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.