DITSS Algemeen

Durf te vertrouwen op de kracht van innovatie

By 6 november 2020No Comments
Leon Verver DITSS

Leon Verver heeft 4,5 jaar leiding gegeven aan DITSS, maar na vier jaar begint het meestal te kriebelen bij hem. Dat is de reden dat Leon Verver iets anders gaat doen. Vanaf 1 januari 2021 wordt hij verantwoordelijk voor het programma Digitaal Opsporen binnen de politie. Tijd om de vertrekkend directeur een paar vragen te stellen.

Wat is het mooiste succes of waar ben je het meest trots op?
Wat een mooi succes is, is te zien dat het niet draait om technische innovaties, maar dat samenwerken met vakmensen echt kan lukken. Maar ik ben ook trots op de formule van DITSS waarbij iedereen gelijk is, we allemaal werken aan hetzelfde doel en dat succes ook samen delen.

Je bent bijna 5 jaar met publieke innovatie bezig geweest. Wat vind je van de stand van zaken op het gebied van innovatie binnen de verschillende partijen?
Er kan nog steeds veel worden geoptimaliseerd. Innovatie is zeker geen speeldoos met leuke gadgets. Innovaties dragen echt bij aan de vernieuwing van processen en de inzet van technologie. Ik vind dat innovatie nog te veel buiten de business-lijn plaatsvindt, het is vaak geen onderdeel van de reguliere organisatie doelstellingen. Wat mij betreft zouden er gewoon concrete innovatie-doelstellingen moeten worden afgesproken.

Is publieke samenwerking op het gebied van innovatie nuttig?
Het is niet alleen nuttig, het is ook randvoorwaardelijk om publieke speler te kunnen blijven! Door publieke samenwerking ook echt samen te doen, brengen wij onze publieke taken voor de bewoners/burgers ook meer in evenwicht met hun behoefte.

Op welke manier heb jij DITSS veranderd?
Ik vind dat je niet alleen maar in concepten moet praten, maar er moeten concrete resultaten worden behaald. Daarnaast moet het eigenaarschap van innovaties goed belegd worden. Tot slot zijn we erin geslaagd om het zogenaamde triple helix model tot standaard werkwijze te verheffen. Hierbij organiseren we de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Niet voor niets is DITSS bij de Jeronimus Academy for Data Science (JADS) gehuisvest.

Zijn er nog mensen in het bijzonder die je zou willen bedanken?
Niemand in het bijzonder, maar eigenlijk alle mensen die vertrouwen hebben gehad in de aanpak van DITSS. Zij hebben ervoor gezorgd dat DITSS heeft kunnen groeien tot wat het nu is. Maar ik wil ook iedereen bedanken die ervoor zorgde dat ik elke dag kon lachen want binnen de innovatie gaat niets vanzelf en humor is een ijzersterk smeermiddel. Het zorgde ervoor dat ik bleef geloven in de koers van DITSS, want innovatie is een kwestie van lange adem. Je moet zeker geduld hebben om dingen van de grond te krijgen.

Wat zou je jouw opvolger willen meegeven?
Durf te vertrouwen op de kracht van innovatie en de daarbij noodzakelijke verandering door mensen. Dat vindt niet iedereen leuk. Dus een beetje pijn hoort erbij!