
Het geven van een boost aan het opsporen van illegale handel en activiteiten op het internet. Dat is een belangrijk doel van het Europese project ANITA. ANITA bevindt zich momenteel in de testfase. Input van de verschillende opsporingsinstanties is hierbij essentieel. Aan deze eerste pilotronde nemen opsporingsinstanties uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Bulgarije en Servië deel. Zij maken in deze fase kennis met het innovatieve ANITA-platform en bespreken de verschillende functionaliteiten. Stichting DITSS neemt de organisatie van deze pilots voor haar rekening.
ANITA staat voor Advanced tools for fighting oNline Illegal TrAfficking. In dit project werken Europese ketenpartners samen aan de ontwikkeling van een geavanceerd, innovatief en gebruiksvriendelijk platform. Het platform vormt een opsporingssysteem met cognitieve functies dat opsporingsinstanties kan helpen met het opsporen van illegale handel en activiteiten op internet. ANITA richt zich hierbij zowel op het Surface Web, het Deep Web als het Dark Net.
Functionaliteiten
In het ANITA-project werken 17 Europese partners uit 11 verschillende landen intensief samen aan de ontwikkeling van een platform dat meerdere online- en offline opsporingstools ontwikkelt en samenbrengt in één tool. Hiermee kunnen opsporingsinstanties meerdere geavanceerde technologieën tegelijkertijd gebruiken. Zo kan ANITA onder andere forensisch linguïstische analyses uitvoeren. Hierbij worden zowel spraak- als tekstherkenning gebruikt om patronen te ontdekken die uiteindelijk te herleiden zijn naar één verdachte als onderdeel van een crimineel netwerk rond illegale online handel.
Pilots
In de eerste ronde van pilots, maken de deelnemende opsporingsinstanties uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Bulgarije en Servië alvast kennis met het ANITA- platform en worden de geavanceerde technologische functionaliteiten besproken. DITSS is als eindgebruikerscoördinator verantwoordelijk voor de organisatie van deze pilots. Binnen de pilots is voor de deelnemers ook ruimte om zelf met het platform aan de slag te gaan. Op basis van hun bevindingen en feedback wordt het platform in de komende maanden verder ontwikkeld. Rond de zomer vindt dan een tweede ronde van pilots plaats.